Grönland ”Lodge Erfalik”

 

Resa till Grönland ”Lodge Erfalik” med Flugfiskebutiken.

Boka din resa :

Platser kvar 2016 :       19 – 28 Juli, Max 12 platser – (Slutsålt).
Platser kvar 2017 :       20 – 29 Juli, Max 12 platser – (Slutsålt).
Platser kvar 2018 :       19 – 28 Juli, Max 12 platser – (Slutsålt).
Platser kvar 2019 :        17 – 27 Juli, Max 10 platser – (Slutsålt).
Platser kvar 2020 :       15 – 24 Juli, Max 10 platser – (Slutsålt), 10 spön, (Inställd på grund av Covid-19).
Platser kvar 2021 :        Vecka 1 : 13 – 22 Juli, Max 10 platser – (Slutsålt), Resan blir av !! (Uppdaterar 20210524).
Platser kvar 2021 :        Vecka 2 : 19 – 28 Juli, Max 10 platser – (Slutsålt), Resan blir av !! (Uppdaterad 20210524).
Platser kvar 2022 :       27 Juli – 5 Aug, Max 10 platser – (Slutsålt).
Platser kvar 2023 :       19 – 28 Aug, Max 10 platser – (Finns platser kvar).

 

Det finns även andra datum som kanske passar er ? Ring gärna så kan vi kolla datum som passar dig/ni/er.

 

Platser som finns kvar andra veckor :

Camp North 2023 :

Juli : 4 – 13 (Slutsålt).
Juli : 11 -20 (Finns platser kvar).
Juli : 18 – 27 (Slutsålt).
July/Aug : 25 – 3 (Slutsålt).
Aug : 1 – 10 (Finns platser kvar).
Aug : 8 – 17 (Finns platser kvar).
Aug : 15 – 24 (Slutsålt).

Lodge Erfalik 2023 :

July : 1 – 10 (Finns platser kvar).
July : 8 – 17 (Slutsålt).
July : 15 – 24 (Finns platser kvar).
July : 22 – 31 (Slutsålt).
July/Aug : 29 – 7 (Slutsålt).
Aug : 5 – 14 (Slutsålt).
Aug : 12 – 21 (Finns platser kvar).
Aug : 19 – 28 (Finns platser kvar). (Flugfiskebutikens vecka).

Camp South (Napiarissat 2023 :  On Request).

Planera din resa själv till ”Camp South” !! Ett Billigare alternativ ???

July : 14 – 23 (Info kommer strax).
July : 21 – 30 (Info kommer strax).
July/Aug : 28 – 6 (Info kommer strax).
Aug : 4 – 13 (Info kommer strax).

 

 En resa tillbaka i tiden

Om Du är ute efter din första resa till Grönland kommer vi gärna ta dig till några av de mest speciella platserna. Strömmar långt ifrån någon civilisation, strömmar som ger dig en resa tillbaka i tiden. Dessa strömmar har fortfarande stora havs vandrande rödingar som återkommer tusentals under sommarmånaderna för att leka, som dom gjort i tusentals av år, från innan den första människan hittade en passage till världens största ö för 5000 År sedan.

Föreställ dig en ström som inte har blivit påverkade av den mänskliga närheten, ingen förorening, ingen användning av nät, inga dammar eller ingen negativ påverkan på livsmiljön. Bara tusen och åter tusen  havs vandrande rödingar som återkommer år efter år för att fortplanta sig, och återvända hem, till sin födelseplats.

Med mer än tio års erfarenhet och omfattande forskning i Grönland vet vi att vi fiskar de bästa floderna. De flesta stömmarna i Grönland är för små, för färgade eller har inte tillräckligt stora fiskar för att erbjuda bra flugfiske – men de få strömmar  som är ett undantag från denna regel … ja, det är tankar som blåser! Vi har valt ut tre strömmar som erbjuder vad vi vill ha vid flugfiske, stor fisk och mycket gin-klart vatten att fiska i en vecka. Det här är de tre strömmar där vi har byggt våra berömda Röding Läger; Camp Erfalik, Camp North och Camp South.

Om du är intresserad av stor fisk, så är Grönland i en klass för sig själv. Den största rödingen som vi haft chansen att väga var på 8,3 kg. Våra gäster har sett, och även fångat större fiskar än så.

Du hör ofta någon säga :”Du skulle ha varit här tidigare”. Du får höra fiskehistorier längre tillbaka i tiden, du skulle ha varit här för 20,30 eller kanske t.o.m 50 år sedan. På Grönland är det istället nu, det är som bäst. Det blir inte bättre än så här. Flugfisket på Grönland har aldrig, och kommer aldrig bli bättre.

Resa till Grönland

Säsong : Juli – Augusti.

Flyg till : Sisimiut via Köpenhamn, Danmark.

Hur Resan går till :

Dag 1 : Ankomst till Köpenhamn, bo på hotell (ingår inte i priset).
Dag 2 : Morgon flyg till Sisimiut via Kangerlussuaq, transfer till Hotell Sisimiut, välkomst middag, egen tid för sightseeing, handling eller bara relaxa vid hotellet.
Dag 3 : Båt transfer till Lodgén, fiske resten av dagen.
Dag 4-9 : Sex dagar (och nätter) fiske.
Dag 10 : Båt transfer tillbaka till Hotell Sisimiut, avslutnings middag.
Dag 11 : Morgon flyg till Köpenhamn via Kangerlussuaq.

Pris : Lodge Erfalik Ca 4480 :- EUR + 250 EUR (Fiskekort samt skatter) – inkl flyg från Köpenhamn (Pris för : 2022).
Pris : Camp North Ca 3975 :- EUR + 250 EUR (Fiskekort samt skatter) – inkl flyg från Köpenhamn (Pris för : 2022).
Pris : Camp South (Napiarissat) (On Request).

För att boka :

Maila : info@flugfiskebutikeniborlange.se

Eller ring :

Direkt/Mobil : 070-2010267

 

Stripande Foam Flugor.

Innan vi hittade strömmarna som vi fiskar i idag, så hade vi ingen aning om att dom havsvandrande rödingarna tar ”Stripande Foam Flugor”. På den första upptäckts resan till Erfalik så tog vi med lite av varje för att undersöka om det fanns tillräckligt mycket, stora rödingar för att det skulle vara värt att bilda ett läger på Erfalik. På första dagen började våra två ”testfiskare” med spinnspö. Många fiskar ? Absolut ! Bra storlek ? Japp ! De tillbringade de återstående sex dagar vid strömmarna innan båten hämtade upp dem igen till civilisation…….

Efter några dagar, så hade de överbevisat att streamer fisket verkligen fungerar : Massor av okuvliga rödingar upp till- och även över 70 cm har fångats och släppts tillbaka. En av fiskarna hittade i sin fluglåda en flytande musfluga ; en fluga som blivit kvar efter en resa till Alaska tidigare samma sommar. Varför inte ? Det var en trevligt mulen dag och fisket var bra. Han hade fått tillräckligt mycket fisk redan, så han kastade den lilla musen nära sandbanken på andra sidan strömmen. Och såg uppskattande hur den stripade på ytan. Det såg rätt ”cool”? Ut, så han kastade den några gånger till bara för skojs skull. Tänk på att det inte finns några möss på Grönland, han bara fånade sig med musen ett tag innan han skulle tillbaka till att fiska streamers – Men då hände det, en plogg av en rusande röding kom någon meter bort och kom rakt mot musen. När rödingen nådde flugan och sög ner den ! Efter det, så gjorde vi inte som för.

Vi kom på att foam flugor i klara färger fungerar mycket bättre än bruna hjorthårs musar med svart foam baktill, men det är inte poängen. Poängen är, när du kan få fisken att nappa på ytan, varför skulle du vilja gå tillbaka till att fånga den under ytan igen ?

Fluglåda för Grönland.

Foam flugor är favoriter för oss – helt enkelt därför att den spänningen du har på ytan på Grönland är spektakulär. Foam flugorna   stripar effektivt genom den starka strömmen, även när du använder den tyngre men osynlige fluorocarbon leadern. Men se till att du har med dig en varierande färgkombinationer av foam flugor – t.e.x orange, lila och rosa. Ibland är just den färgen överlägsen alla andra färger.

Vi har gäster som bor på våra läger som bara har foam flugor i deras fluglådor, men det finns gott om tid att experimentera med olika flugor. Rosa, röd, lila och orangea flugor är en bra grund i fluglådan till  att börja med, ganska stora streamers i ljusa färger anses vara rödings klassiker.

Även nympher har hittat sin väg till våra Grönlands favoriter, vi använder förtyngda flugor med en lång tafs i de djupare delarna av strömmarna, ifall att inte rödingarna vill ta vid ytan.

Vi försöker att fiska dessa strömmar med minsta möjliga inverkan på miljön. Därför är det endast tillåtet att fiska med barbless ”single hook”. En hulingslös krok är mer effektiv och suverän för catch and release.

Utrustning för flugfiske på Grönland.

Rödingen är stor på Grönland och du behöver ett flugspö med en ryggrad som klarar av dom stora rödingarna. Vi rekommenderar en Fast 6 wt med en ”Fighting Butt. En wt 6 klarar större flugor under en blåsig dag, men den har fortfarande den härliga känslan för att göra den delikat presentationen när man ger säg upp på dom mindre sido ”creeks”. Fighting butten är till stor hjälp när du behöver lägga lite extra tryck på en rusande röding.

Underskatta inte dina vadarskor – du kommer att göra många promenader på Grönland när du fiskar, du kommer att behöva ett par skor som ser till att dina fötter mår bra. Att tänka på, som är nödvändigt, är att ha vandringskängor eller vadarskor som passar bra på fötterna. Överväg även på att använda vibramsula. Vi föredrar dessa, därför att dom förser dig med bra fäste på Grönlands stränder. Ett annat tips är att ta med neopren sockor, likvärdiga dom som sitter på dina vadarbyxor. På detta vis kan du enkelt konvertera om dina vadarskor till vandringskängor för lite längre vandringar under en varm dag.

Med all vandring och allt fiskande du kommer att göra under din vistelse på Grönland. Är optimala kläder att föredra för din personliga komfort. Vädret kan emellertid växla hemskt snabbt – Du bör komma väl förbered för alla möjliga väder. Lägg till minnet att på Grönland kan det skifta från 20 grader varmt på dagen till 0 gradigt under natten. Vi rekommenderar kläder med olika lager som gör det enkelt för dig att justera kroppstemperaturen beroende på väder. Att ta med kvalitets underställ kommer att göra din resa mer komfortabel.

Slutligen, se till att du har med dig myggnät att sätta över kepan eller huvudet. Om vinden mojnar kommer alla flugorna fram. Dom bits inte, men med ett myggnät på huvudet blir resan mycket mer trevligare.

Packlista för Grönland.

Flugspö :
9′ #6 spö med fighting butt.

Reservspö :
9′ #5 eller 9′ #7 spö.

Flugrulle :
#5-7 rulle med 100 m 30 lb braided backing.

Fluglina :
#5-7 flytande WF-lina.

Leaders :
Tapered leaders  – 14-18 lb.
0,25 – 0,33 mm tippet material – 10-16 lb.

Tillbehör :

Vattentät ryggsäck.
Peang.
Krokväsare.
Solglasögon.
Myggnät x 2.

Kläder :

Vadare.
Vadarskor.
Neoprene sockor.
Vadarjacka.
Underställ.
Kepa.
Mössa.
Buff.
Handskar.

Läs mer :

www.flyfishgreenland.com