Flugfiskeresa Slovenien Socadalen

 

Flugfiskeresa till Slovenien ”Socadalen” med Flugfiskebutiken i Borlänge AB.

Våren 2019 :      5 Maj – 12 Maj.             (Fullt).                                  6 rods Max.
Hösten 2019 :    15 Sept – 22 Sept.        3 st platser kvar,                6 rods Max.
Våren 2020 :     9 Maj – 16 Maj.             2 st platser kvar,                6 rods Max. Inställd Pga Corona-19. (Uppdaterad 15/4-20).
Hösten 2020 :   19 Sept – 26 Sept.       8 st platser kvar,                 9 rods Max. Inställd Pga Corona-19.(Uppdaterad 12/8-20).
Våren 2021 :      8 Maj – 15 Maj.             5 st platser kvar,                6 rods Max. Inställd Pga Corona-19. (Uppdaterad 03/05-21).
Hösten 2021 :   11 Sept – 18 Sept.          3 st platser kvar,                3 rods Max. Inställd Pga Corona-19. (Uppdaterad 01/08-21).
Våren  2022 :  27 April – 4 Maj.            2 st platser kvar,                3 rods Max.
Hösten 2022 : 27 Aug – 3 Sept.             3 st platser kvar,                6 rods Max.
Våren  2023 : 6 Maj – 13 Maj.               1 st plats kvar,                    3 rods Max.
Hösten 2023 : 9 sep – 16 Sept.              (Fullt).                                 3 rods Max.
Våren 2024 :                                                 2 st platser kvar,                3 rods Max.
Hösten 2024 :                                               3 st platser kvar                 3 rods Max.

En Oförglömlig naturupplevelse med fantastik natur och kristallklara strömmar, inga mygg, inga knott, bara fiske så mycket du orkar, (Fiskeförbud efter mörkrets inbrott).

Strömmarna du fiskar i är många, 9 mil med varierande utseende, skall nog tillfredsställa även den kräsne flugfiskaren.

Soča

Soca är den störste av vattendragen i dalen, Soca kan kräva att du använder 2 – handspö för att kunna fånga fisken, beroende på var du fiskar, och hur högt vattnet står, är du i dom övre delarna av Soca räcker det med 1 – handspö med klass 5 – 7.

Fiskarter : Marmorata, Brun Öring, Regnbåge samt från inflödet av Lepena och neråt trivs Harren.

Idrijca

Idrijca är den näst största av vattendragen, här fiskar du med 1 -handspö, vattnet är av olika karaktärer, allt från strömmande till lungt flytande ström.
Den övre delen av Idrijca förvaltas av Angling club of Idrijca, och från bron i Stopnik tills Idrijca rinner ut i Soca förvaltas av Angling club of Tolmin.

Fiskarter : Alla sorter av Öring, Marmorata, Regnbåge, Harr, Chub samt Barb.

Učja

Ucja kommer in i Slovenien från Italien och fortsätter vidare 6,1 km innan den rinner ihop med Soca. Ucja är relativt strömmande och svår att komma ner till, men med spektakulär utsikt. Det enklaste sättet att ta sig ner är via den gamla gränsövergången vid Italien eller vid byn Zaga där strömmen går ner i en smalare canyon.

Fiskarter : Mestadels Öring annars harr vid dom nedre regionerna.

Tolminka

Tolminka strömmen i Triglav National park i dalen Polog. Tolminkas övre sträcka är snabb och strömmande, men är fantastik vacker, sen rinner den vidare in i Soca med olika karaktärer. Från källan i Tolminka och vidare tills den rinner ut i Soca har vi en fiskesträcka på 10,2 km.

Fiskarter : Alla sorter av Öring och även harr i dom lägre regionerna.

Bača

Baca har i sin hela längd av 21,4 km av strömmande vatten, mycket med träd som omger vattnet, Baca har en väg samt järnvägen som följer strömmen, den rinner ut i Idrijca vid Baca pri modreju. Dom första 3 km är fiske reservat för marble trout, resten är fiskevatten uppdelat i två delar av dammen i klavze. Genom hela båda sträckorna finner du både harr och öring med undantaget av regnbågen som inte finns i den övre sträckan.

Fiskearter : Alla sorter av Öring, Harr, nedre delen finner du regnbågen.

 

Trebuščica

Trebuscica är 14 km lång innan den når Idrijca vid Dolenja Trebusa. Dom första 5,7 km är fiskereservat för marmorataöringen. Resterande 8,3 km är fiske vatten. Dalen är pittoresk med djupa poler, strömmar och forsar. Den håller alla sorters öring, harr och nedre delarna har även chub och barb. Att rekommendera är att man fiskar sig uppströms så man inte skrämmer fisken. Ett annat tips är att om man har 2 st bilar, att man kör upp en av bilarna till fiskeodlingen högst upp i Trebuscica där gränsen för reservatet är, ställer en bil där och fiskar sig uppströms så slipper man en lång promenad tillbaka.

Och givetvis måste man hälsa på Elmer oxså.

Fiskearter : Alla sorter av Öring, Harr, Regnbåge, nedre delen finner du även Chub och Barb

 

Nadiža

Nadiža strömmen kommer från Italien, rinner in Slovenien och formar en 11,9 km lång båge och fortsätter in i Italien igen. Innan den når Seldo rinner den genom en tajt dal med snabb ström och djupa poler, sen vidgar sig dalen och vid Robič försvinner strömmen nästan i de tjocka gruslagren. Den innehåller alla sorters öring även harr, chub och barb.

Fiskearter : Alla sorters av Öring, Harr, Chub och Barb.

 

Kneža

Kneža är en ström som som får sitt vatten från Vogel och Rodica, Den flyter genom en smal dal tills den når Bača . Kneža är 8,3 km lång. Dom går ihop vid brofästet vid Kneža by. Allt är fiskevatten och du finner alla sorters öring samt harr.

Fiskearter : Alla sorters Öring samt Harr.

Resa till Slovenien.

Säsong : April – Oktober.

Flyg till : Venedig, Italien – Stockholm Arlanda.

Hur resan går till :

Dag 1 : Flyg från Stockholm-Arlanda, ankomst till Italien-Venedig, bilfärd till hotellet i Most Na Soca.

Dag 2 – 3 : Fiske med våra lokala guider.

Dag 4 – 7 : Fiske med turledaren/turledarna, som planeras i samråd med er resenärer.

Dag 8 : Flyg från Italien-Venedig, Ankomst till Stockholm-Arlanda.

Vad ingår :

Transfer till och från hotellet, Del i dubbelrum samt frukost alla 7 dagar, Guider med våra lokala invånare dom 2 första dagarna, Resterande dagar fiskar du/ni med våra turledare, Transport ingår hela veckan.

Vad ingår inte :

Fiskekort : 60-90 €/dag, Mat och dryck (frukost ingår).
Flyg t.o.r Stockholm, Arlanda – Italien, Venedig, (Slovenien, Ljubljana)  ( Ca 2500 kr/pers) med (incheckad 20 kg väska + 10 kg handbagage).
Flyget bokas och betalas i samband med bokningen.

 

Pris :   10 900 sek/pers

 

Första betalningen på 30 % av resans pris betalas vid bokning. Resterande belopp betalas 30 dagar före avresa.

För att boka :

Maila : info@flugfiskebutikeniborlange.se

Eller Ring :

Direkt/Mobil : 070-2010267

 

 

Fiskar i Slovenien.

 

 

Harren.

Thymallus thymallus.

Harren är en endemisk fiskart för Slovenien om man jämför med våra svenska vatten. Den lever i alla våra floder med undantag av Kneža, Koritnica och Bela. I våra vatten växer den up till 60 cm (23,5’) och väger omkring 2 kg (4,5 lb) i vikt. Harren är väl känd för sin långa livligt färgade ryggfena. Den äter nästan uteslutande på vattenlevande insekter eftersom sin mjuka mun, men de större exemplaren går även på andra små fiskar.

På grund av sina selektiva och försiktiga matvanor, och sitt speciella utseende, är denna fisk mycket uppskattad av flugfiskare.

Säsong : 15 Maj – 31 Oktober.
Min. Size : 45 cm.

Marmorataöringen.

Salmo trutta marmoratus.

Marmorataöringen är, Ja vad kan man säga, en endemisk fiskart för dessa adriatiska vatten. Den växer sig betydligt snabbare och större än andra arter i våra vatten. Den störst Marmoratan som blivit dokumenterad är över 120 cm (47’) lång och  väger över 20 kg (44 lb). Den är speciell från andra öringar med det annorlunda marmor mönstret, samt det unika oproportionerliga stora huvudet som är 1/4 av hela sin längd. Den äter vatten insekter, men huvudsakligen äter den andra fiskar.

På grund av sin storlek och sin exklusiva ”Nature” har Marmorata öringen blivit en eftertraktad och en sann trofé bland flugfiskarna.

Säsong : 1 April – 30 September.
Min. Size : 60 cm.

Regnbågen.

Oncorhynchus mykiss.

Regnbågen är mestadels en inplanterad fiskeras i våra Europeiska vatten. Den etablerar sig själv i våra vatten, därför att den är lätt odlad och har sin anpassningsförmåga till olika konstgjorda och vilda livsmiljöer. Den är inte korsad med marmorataöringen men den konkurrerar med den om mat och revir. Den är lätt att urskilja från andra fiskarter med sin regnbågefärgade flank och små svarta prickar på hela kroppen. Den växer upp till 80 cm (31,5′) och upp till 8 kg (17,5 lb) i vikt. Den är inte krävande när det kommer till maten, den äter både vattenlevande insekter och andra fiskar. Regnbågen reproducerar sig naturligt i våra strömmar så ”vilda” exemplar är vanliga.

På grund av sin aggressiva natur och ”fighting spirit”, är det en intressant fisk för flugfiskaren.

 

Säsong : 26 Mars – 31 Oktober.
Min. Size : 26 cm.

Chub.

Leuciscus cephalus cabeda.

Chub är en endemisk fiskart från cyprinidae familjen, typiskt för de adriatiska regionerna. Vanligtvis lever dessa fisk i stim. Dess kropp är cylinderformad och den har ganska stora fjäll över sin kropp. Den växer upp till 70 cm (25,5′) och upp till 5 kg (11 lb) i vikt. Den äter av vattenlevande organismer, växter och frukt.

För att den anses vara en vitfisk (påminner om braxen) har den blivit dissad av flugfiskarna, men den här fisken kan vara en riktig fighter och kan vissa sig vara riktigt svår att fånga på fluga.

Säsong : April, Juli – Oktober.
Min. Size : 30 cm.

Barb.

Barbus plebejus.

Barben är lik chuben, den är endemisk, kommer likaväl från familjen cyprinidae, den lever oxså i stim. den har rödfärgade fenor och whiskers genom vilka de kan särskiljas från andra fiskar. Den växer upp till 70 cm (27,5′) och upp till 4 kg (9 lb) i vikt. Den är i allmänhet en bottenskrapare, stenskrapare som äter vattenlevande organismer och växter. Den lever huvudsakligen i Soča från Kobarid och neråt, Idrijca och vid sjön i Most na Soči.

 

info@flugfiskebutikeniborlange.se